Voordeel bouwsystemen

Voordelen ten opzichten van andere bouwmethodes

Baksteen en beton

LAGERE FAALKOSTEN

Het uitvoeringsmodel van de Systimber-bouwkit wordt tot in het kleinste detail uitgetekend en daarna ingevoerd in de CNC-machine die de hele ruwbouw, balk per balk, op maat versnijdt. Verrassingen op de bouwplaats kunnen zo tot een absoluut minimum worden herleid, waardoor de bouwkosten onder controle blijven.

LAGERE KOSTEN FUNDERING

De funderingen van een massief houten huis kunnen tot 30% lichter dan die van een traditioneel gebouwd huis.

SNELLE BOUW, FLEXIBELE AFBOUW

Het aan elkaar schakelen van de balken is een kwestie van dagen. Daarna kan al onmiddellijk met de eventuele afwerking en de inrichting worden gestart. Een afwerking is niet onmiddellijk nodig. Direct wonen en naar eigen tijd/budget afbouwen kan ook.

GEEN DROOGTIJD en SCHOON WERK

In tegenstelling tot een bakstenen huis, dat voor zijn opbouw veel water nodig heeft, is een houtschakelbouw een droge constructie. Het is dus niet nodig om het metsel- of pleisterwerk maandenlang te laten drogen. Bouwplaatsen van houtschakelbouw zijn hierdoor proper: geen water, geen zaagsel…

Houtskeletbouw en CLT (cross laminated timber)

GESCHIKT VOOR KLEINSCHALIGE PROJECTEN

Met houtschakelbouw kunnen kleinschalige projecten worden uitgevoerd met dezelfde kosten en efficiëntie als een grote werf. Vooral bij renovatiewerken is dat een belangrijk voordeel.

PERFECT VOOR MOEILIJK BEREIKBARE PLAATSEN

Houtschakelbouw kan uitstekend worden ingezet in moeilijk bereikbare omgevingen. Hijswerktuigen zijn niet nodig. Denk hierbij ook aan binnenstedelijk bouwen. 

GEEN EXTRA CONSTRUCTIE VOOR MOOI HOUT

Bij houtschakelbouw kunnen de prachtige tekeningen van het hout perfect zichtbaar worden gelaten. Bij een houtskeletbouw moet voor een houten look bijkomend een houten gevel worden voorzien. CLT-hout oogt nogal industrieel en heeft minder mooie zichtzijdes.

GEEN DAMPSCHERM

Houtschakelbouw is ademend, maar luchtdicht, en dus bij uitstek geschikt voor dampopen constructies zonder dampscherm.

DUNNERE WANDEN

Wanden in houtschakelbouw zijn dunner dan wanden in prefab houtskeletbouw aangezien de isolatie direct doorlopend tegen de massieve houten wand kan worden geschroefd. Dit is ruimtebesparend.

VERBORGEN VERANKERINGEN

Anders dan bij CLT zitten bij houtschakelbouw alle verbindingen en verankeringen in het hout geïntegreerd. Er hoeft geen afwerking te worden aangebracht om verankeringen te verbergen. 

Houtskeletbouw op de bouwplaats gezaagd

SNELLE BOUW

Kleine werven in houtschakelbouw zijn water- en winddicht in enkele dagen. Houtskeletbouw heeft daarvoor vele weken nodig.

GEEN DAMPSCHERM

Houtschakelbouw is op zich volledig luchtdicht. Een dampscherm is niet nodig.

GEEN EXTRA HOUTEN GEVEL

Het hout kan aan de buitenkant zichtbaar worden gelaten. Houtskelet heeft voor een houten look een bijkomende houten gevel nodig.

PLANNING AAN BUDGET AAN TE PASSEN

Wie de Systimber-panelen aan de binnenzijde wil afwerken, hoeft dat niet meteen te doen. Zo kunnen particuliere bouwers hun budget spreiden in de tijd.

SCHONE BOUWPLAATS

Schone bouwplaats. Zaagsel komt niet als afval op de bouwplaats.