Ferox werkt samen met Mega Anchors

massieve houtschakelbouw

Ferox werkt samen met Mega Anchors

Ferox Outdoor bouwt lichtgewicht gebouwen, maar ook die moeten worden voorzien van een fundering. Maar zelfs in slappe grond, zoals die bijvoorbeeld in Noord Holland veel voorkomt, hoeft er niet worden geheid. Ferox Outdoor maakt namelijk gebruik van grondankers, en wel Mega Anchors.

Het bijzondere van deze funderingssystemen is, zo legt Marc Roemers van Mega Anchors uit, dat je heel snel kunt werken.

De grondankers worden geplaatst en vervolgens worden er lange stalen buizen door de drie pootjes van het anker de bodem in geslagen. “Afhankelijk van de grondsoort zijn die buien zo’n 70 centimeter tot hooguit drie meter lang. Met een slaghamer wordt het hele systeem in korte tijd geplaats en vervolgens kan er meteen op worden gebouwd. In Nederland wil men meestal de ankers helemaal niet zien en dan graven we ze in, maar dan nog hoeven we maar een klein stukje af te graven. Zou je kiezen voor poeren als alternatief, da moet je een flink stuk de diepte in graven. Dat kost tijd, en dus geld, en de bewoner zit met een overschot aan grond. Dat moet worden afgevoerd en ook dat kost weer extra.”

Voor een gebouw van 25 vierkante meters staat de fundering met twee man binnen een dag en dan kan er meteen een vloer overheen worden gelegd. Er komt geen beton aan te pas en dus is er ook geen droogtijd.

Mega Anchors worden al op grote schaal in Nederland toegepast. Het systeem is ontwikkeld in Australië. Toen Roemers, die het systeem eerder op internet was tegen gekomen, de fundering van een boerderij moest herstellen in een slappe veengrond, heeft hij voor het eerst Mega Anchors toegepast. “Als we traditioneel te werk waren gegaan en dus waren gaan heien, dan was de fundering drie keer zo duur uitgevallen, nog los van het extra tijdsverlies.” Op de fundering kon meteen de nieuwe balklaag worden gelegd en daarop de nieuwe vloer.

Voor Ferox, dat bouwt met composietvloeren, is deze methode ook uiterst geschikt, immers, de composietvloeren nemen geen vocht op en kunnen dus rechtstreeks op de ankers worden geplaatst. Ook hier weer minder kosten en sneller bouwen.

De ankers kunnen een druk verwerken van 1.000 kilo per anker. “We hebben getest wanneer de ankers gaan vervormen, dat bleek pas bij 3.000 kilo te zijn. Ook hebben we eens getest met welke kracht de ankers uit de grond getrokken kunnen worden. Dat bleek 800 kilo te zijn. En de neerwaartse kracht is veel groter.”

Mega Anchors betsaan uit een constructie van vier stalen pijpen. Een daarvan staat recht en daarop komt de verbinding met de vloer die daarop komt te rusten. Drie pijpen staan schuin en daardoor worden drie pijpen geslagen die dus onder een hoek van zo’n 30 graden de grond in  worden geslagen. Afhankelijk van de grondsoort kun je volstaan met pijpen van 70 centimeter in harde grond tot drie meter in hele slappe veengrond.

De onderdelen van de constructie wegen weinig, transport – ook op de bouwplaats – is dus niet ingewikkeld en daardoor goedkoop. Ook zijn er geen zware machines nodig en meteen na het plaatsen kunnen de ankers al worden belast. Er wordt gewerkt met milieuvriendelijk materiaal, is er nauwelijks impact op de omgeving en: de ankers kunnen gemakkelijk weer worden verwijderd en herplaats, wat bijzonder praktisch is wanneer een gebouw tijdelijk wordt gebruikt en elders opnieuw moet worden ingezet.