Interview

JOHN VAN DE WETERING

Isohemp een ideaal materiaal voor woningisolatie

Zeker wanneer u kiest voor het (laten) bouwen van een woning met Systimber als constructiemateriaal is het gebruik van hennepblokken een ideale combinatie. Isohemp blokken zorgen namelijk voor een fantastische isolatie. Maar dat niet alleen, het zorgt ook voor een veel prettiger binnenklimaat doordat het een bijzonder goede vochtregulering verzorgt.

De laatste jaren is er in Nederland bijzonder veel aandacht voor isolatie. De eisen die daar aan worden gesteld zijn dramatisch veel hoger geworden dan in het verleden. Punt is echter, dat vaak gebruik wordt gemaakt van beton en baksteen als bouwmateriaal met daartussenin een isolatielaag van synthetische materialen en waarbij vaak ook nog eens een dampdichte (lees kunststof) folie wordt toegepast. Dat zorgt er echter voor dat het in huis snel vochtig kan worden. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer het vochtig is in een huis, mensen geneigd zij de verwarming een of twee graden hoger te zetten.

Isohemp blokken als isolatielaag kennen dat nadeel echter niet. Het natuurlijke materiaal heeft een uitstekende isolerende werking, maar ook kan het op een natuurlijke wijze vocht opnemen en weer afgeven, waardoor het in de woning veel aangenamer aanvoelt. Dat heeft niet alleen een gunstig effect voor uw portemonnee. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk, dat luchtwegklachten voor 35 procent gerelateerd zijn aan een vochtig binnenklimaat, dat schimmelvorming veroorzaakt. Wanneer Isohemp wordt toegepast zal er geen sprake zijn van schimmelvorming en zal de luchtvochtigheid laag blijven.

Een ander voordeel van het bouwen met Systimber in combinatie met Isohemp is dat het in huis veel prettiger aanvoelt. De wanden voelen namelijk warmer aan en stralen ook warmte uit, waardoor de gevoelstemperatuur een stuk hoger ligt dan in een traditioneel gebouwde woning. Dat zorgt er niet alleen voor dat u de kachel waarschijnlijk iets lager zet en dus bespaart, maar het zorgt er ook voor dat mensen zich prettiger en dus ook gelukkiger voelen.

Isohemp als isolatiemateriaal is duurder dan traditionele materialen. Maar, het kan sneller worden verwerkt. Bovendien leent het materiaal zich uitermate goed om door zelfbouwers te worden gebruikt. Dan bespaart u nog meer kosten. Daarnaast is het materiaal zeer duurzaam. Het materiaal kan eenvoudig worden hergebruikt en ook de productie van het materiaal is aanzienlijk milieuvriendelijker.

Daarnaast vormt de combinatie van Systimber en Isohemp een lichte bouwcombinatie die het mogelijk maakt om een levensloopwoning in de tuin te plaatsen met een lichte fundering of een of zelfs twee verdiepingen op een bestaande woning te realiseren.