Systimber

Massieve houtconstructies op maat

Systimber houtschakelbouw wanden, vloeren en daken in massief hout. 

Houtschakelbouw is gebaseerd op een innovatieve verbindingstechniek die de natuurlijke beweging van het hout opvangt. De Systimber elementen zijn voorzien van dubbele EPDM dichtingen. Deze zorgen voor een perfect water- en luchtdicht houtsysteem. De massieve houten panelen die met ‘spacers’ zijn samengesteld, zijn maatstabiel en luchtdicht en komen in de mooiste zichtkwaliteit. Met houtschakelbouw kunnen vloeren, wanden en daken worden opgebouwd. Het systeem leent zich tot toepassingen voor nieuwbouw, renovatie, bijgebouwen en multifunctionele gebouwen.

Een maatstabiel systeem 

Systimber massieve houtschakelbouw is een wereldwijd gepatenteerd systeem dat gebaseerd is op een innovatieve verbindingstechniek die de natuurlijke beweging van het hout opvangt. Door de wijze van productie ontstaat een uniek systeem waarmee een grote verscheidenheid aan toepassingen is te realiseren. 

Technisch gedroogd

Het systeem bestaat uit duobalken die technisch gedroogd zijn tot op 12% en geprofileerd zijn met dubbele tand en groef. Ook na kleuren en/of verduurzamen worden deze weer teruggedroogd tot op 12%.

CNC-productie

CNC-gestuurde productie van alle onderdelen van de bouwkit zorgt voor mm-nauwkeurig maatwerk. De genummerde onderdelen zijn terug te vinden in de uitgebreide montagehandleiding.

Spacers

Met de Systimber afstandshouders worden de balken vormstabiel verbonden. Het beslag zorgt voor verborgen verbindingen en verankeringen. De wanden, daken en vloeren zijn zelfdragend. 

Ook de afwerking is maatwerk…

De Systimber elementen komen in twee goede zichtzijdes. Voor niet geïsoleerde bouw heeft u op deze wijze zowel aan de binnen- als aan de buitenkant een mooie zichtzijde. Bij geïsoleerde bouw heeft u de keuze om het systeem aan de buitenzijde toe te passen en aan de binnenzijde te isoleren of juist andersom. 

RAL-kleur

Het hout kan geborsteld of gespoten worden in iedere RAL-kleur. Keuze in het systeem en het aantal lagen bepaalt de mate van dekking. 

Verduurzamen

Systimber kan worden verduurzaamd. Dit gebeurt onder vacuüm en druk met gebruik van het biologisch afbreekbare Woodlife HL-50.

Grainen

Grainen is het diepte borstelen van het hout, waardoor het een stoere look krijgt. Na het grainen is het hout af te werken in elke gewenste kleur.

Bouw tuinconstructie

Hieronder een korte impressie van de bouw van een tuinconstructie met massieve houtschakelbouw elementen

VOORDELEN TOV ANDERE BOUWSYSTEMEN

De voordelen van houtschakelbouw ten opzichten van bouw met baksteen en beton, houtskeletbouw en CLT vind je hier. 

VOORDELEN VOOR ARCHITECT EN BOUWERS

De voordelen van houtschakelbouw voor architecten, aannemers en particuliere bouwers vind je hier. 

VERGELIJKINGEN MET ANDERE BOUWSYSTEMEN

Vergelijkingen van houtschakelbouw met andere bouwsystemen in schematische weergave vind je hier. 

De voordelen van massieve houtbouw

Een houten huis is gezond, rustgevend en onderhoudsvriendelijk, en er zijn nog een aantal redenen om te kiezen voor hout…

Uitstraling 

Hout heeft een prachtige en unieke uitstraling. Zowel in de toepassing voor binnen als de toepassing buiten. Hout geeft warmte en straalt rust uit.  

Duurzaam en ecologisch

Voor elke gebruikte boom, wordt er een nieuwe geplant. Met andere woorden: bouwen met hout, is kiezen voor een ecologisch verantwoorde bouwmethode die de natuur minimaal belast.

Isolerende waarde

Hout is poreus, zodat het weinig weegt en toch heel goed isoleert. Het heeft een heel lage thermische geleidbaarheid; er is haast geen temperatuurverschil tussen het houtoppervlak en de omgeving. En bij hout zijn er ook geen koudebruggen, dus geen koudestraling of condenswater. Hout voelt altijd ‘warm’ aan, koelt traag af en warmt traag op. Veel stoken of koelen in een huis van hout is dus niet nodig.

Brandveilig

Hout beschermt zichzelf. Áls het verbrandt, vormt zich een houtskoollaag aan de oppervlakte. Die vertraagt de verbranding, en beschermt zo het onderliggende hout.

Binnenklimaat

Hout heeft een gunstig effect op het binnenklimaat. Houten vloeren, wanden en plafonds vormen een buffer. Het natuurlijke absorptievermogen van onbehandelde houtoppervlakken houdt de luchtvochtigheid stabiel. In dat comfortklimaat zijn schimmels, huisstofmijt, virussen en bacteriën minder actief.